top of page

Október lelki tartalma

Frissítve: 2021. ápr. 5.

A sárgán-pirosan izzó színek, fények-árnyékok játéka októberben eléri csúcspontját. A szeptember bágyadt, búcsúzó színei után, az év során most másodszor és egyben utoljára felragyognak a változás intenzív árnyalatai.


' Milyen csodálatos a lombhullás!' - csodálkozunk rá sokan ekkortájt a természetre.


De tudjuk-e, hogy ez nem egy mechanikai jelenség a fák életében, hanem egy ciklikusan ismétlődő élettani változás, ami a legszorosabb kapcsolatban áll a növényi élet ritmikájával? Mielőtt a fa törzse-ága leválasztja magáról a levelet, azt megelőzően finom szöveti átalakulások és a növényi keringés változásai mennek csendben végbe.


Októberben bőség és érettség vesz körbe bennünket a természetben, ugyanakkor érezzük az elmúlást is. A természet elengedi szépségét, színeit, terméseit.

Ez tanítja az embert arra, hogy át tudja adni másoknak tudását, értékeit vagy, hogy meg tudjon válni mindattól, ami elvétetik tőle.


Életünk során folyton búcsúzunk, folyton lezárul, véget ér valami és meg kell tanulnunk elengedni, hogy tovább tudjunk lépni, fejlődni.

Ám október a szüret hava is, a nagy erőfeszítéseké és ellentéteké, a munka gyümölcseként a szüreti mulatságoké. Ez a télre való raktározás, felkészülés ideje is. A szőlőben benne van az elmúlt időszak fénye, napsugara, melegsége - zamatában, levében pedig a közös munka és a megmérettetés éppúgy, mint a bor kínálásában az együttes élmény, a társalgást inspiráló hangulat.


Október a megmérettetés, mérlegre tevés hónapja. Szembenézés önmagunkkal, s el kell fogadjuk a változást, ami a természet színeiben is jól nyomon követhető.





Mi az amit vetettem, s mi az amit arattam?

A mérlegre tevés azt jelenti, hogy számot vetek azzal, hogy mivé váltam, mi érett meg bennem, mit valósítottam meg eddigi életemben, illetve az adott évben, most 2020-ban. Milyen termést, milyen eredményeket hoztam létre, mi az, ami sikerült, és mi az, amit máshogy kell csinálnom , újra megpróbálnom vagy elengednem.



Mi az, amitől el kell búcsúznom, amitől el kell válnom, még akkor is, ha az fájdalommal jár? Milyen az a gyümölcs, ami megérett bennem, el tudom-e fogadni? Elégedett vagyok-e vele?

Mi az, ami az adott évben nem tudott megvalósulni, nem tudott kinyílni bennem, illetve a közvetlen környezetemben nem tudtam megvalósítani? Milyen lehetőségek, "ki nem nyílt bimbók" vannak a személyiségemben, amelyek megvalósítása a következő évre, évekre vár és melyek azok, amelyek felett már eljárt az idő, amelyek már nem tudnak kinyílni vagy másképp fognak?


Október a magvető hava.

A learatott gyümölcsök magjai a földbe kerültek. Nézzünk vissza az elmúlt évünkre ezzel a szemmel, s tegyük félre, ültessük el magunkban azt a magot, melyet esszenciaként tovább viszünk a 2021-es esztendőre, hogy ott kikelhessen, s termést hozhasson a számunkra.


Egy új életet.


Szeretellel,








Felhasznált irodalom: Antalfai Márta - Alkotás és kibontakozás


coaching, párkapcsolati tanácsadó, mentálhigiénés szakember, lifestyle coach, önismeret, Alkotó Királynők, házassági tanácsadás, önismereti csoportok, önfejlesztés, életviteli tanácsadás, párkapcsolati coach, művészetterápia, ReconnAction


54 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page