top of page
90 perc 19.000 Ft

Annyiszor látom és tapasztalom, hogy a párkapcsolatok java része azért ér véget és a párok azért kezdenek eltávolodni egymástól, mert már az elején nem építették fel szilárd alapokra kapcsolatukat. Annyiszor látom, hogy értékes kapcsolatok mennek a süllyesztőbe, futnak zátonyra, pedig megmenthető lett volna az együtt.


Szinte mindenki zsákbamacska


Manapság nem a faluból választunk párt. Nem a Józsi lesz a férjünk, akiről tudjuk, hogy ki volt az anyja, az apja, azok egymással , hogy viselkedtek, akiről tudjuk, hogy nem volt a legjobb gyerek, de a szíve a helyén van, akiről tudjuk, hogy viselkedett a falu napokon, a közösségi rendezvényeken, hogy állt hozzá az élet dolgaihoz gyerekként és ifjúként. 


És ugye még ez is csak egy dolog. Ezen felül is mennyi mindent rejt egy emberi élet.  De legalább többet tudtak a régiek párjukról induláskor, mint ma. Persze akkor is kimaradt az a része, ami mostanra egyértelműen látszik, hogy elengedhetetlenül fontos részévé vált annak, hogy a kapcsolatok egy életen át fenntarthatóak lehessenek.

groom-putting-ring-bride-s-finger.jpg

Mi a HÁROM LEGFŐBB oka annak, hogy a legtöbb házasság manapság válással végződik?

Még a házasság előtt feltérképezitek azokat a legfontosabb életterületeket (Prepare/Enrich párkapcsolati diagnosztikai teszt), amelyeknél elengedhetetlenül fontos a közmegegyezés, a másik ismerete. Fontos tisztában lenni a másik viselkedésével, reakcióival, céljaival ezeken a területeken. Ilyen pl. a kommunikáció, a szexualitás, a pénzügyek, a család és barátok, a konfliktuskezelés, a házasság iránti elvárások, hitbeli és értékrendbeli meggyőződések stb.

Nem csak egymás felé köteleződtök el, hanem a kapcsolatotok és a fejlődés felé is. Az egész életet csak úgy lehet elég jól végigcsinálni, ha hagyjuk, hogy élethosszig tanuljunk, fejlődjünk és önmagunk legjobb változatává váljunk ez idő alatt. Döntést hozunk a kapcsolat mellett.

Még a házasság előtt kimondjátok legfontosabb életcéljaitokat, életeteket meghatározó értékrendeteket , álmaitokat és ezt a másik számára nyilvánvalóvá teszitek. Ez egy jó kiindulópont a közös építkezéshez. Természetesen az élet során sok minden változik, de fontos, hogy meg legyen egy stabil kiindulópont, amihez képest alakítjátok közös életeteket.

Önismeretet gyakoroltok. Újrakapcsolódtok önmagatokhoz, hozott mintáitokhoz, szülői csomagjaitokhoz, s amit kell feldolgoztok, elengedtek, hogy mindazokat a titeket nem szolgáló mechanizmusokat ne vigyétek tovább házasságotokba, jövőbeli családotokba, gyereknevelésetekbe, azaz mintaátadásotokba.

És még egy aduász!
Ha igazán jól akarjátok csinálni, akkor megismeritek a női-férfi működés alapjait és kicsit újratanuljátok, hogyan érdemes MA nőnek és férfinak lenni úgy, hogy mindenki a lehető legkevesebbet sérüljön és a legkiteljesedettebb életet élhesse nemiségében is.

Ha tudatosan készültök a közös életetekre, s nem mindegy számotokra, hogy milyen alapra építkeztek, szeretnétek egy jól működő, minőségi kapcsoltban élni, akkor várom megkereséseteket! Együtt, egy 5-10 alkalmas folyamat során biztosan le fogjuk tudni rakni a szükséges alapokat.

A Prepare/Enrich párkapcsolati diagnosztikai tesztről ill. tanácsadói programról itt olvashatsz bővebben:

A házasságfelkészítő konzultáció személyesen, kellemes környezetben Budapesten a Lélekszíntér Központban vagy Vácon a Body & Mind stúdióban zajlik. Online nagyon ritkán vállalok párokat. Az első alkalom mindenképpen személyesen találkozunk.

Keressetek bizalommal bármilyen témában, bármilyen céllal. Higgyétek el van megoldás.

Szeretettel,

Anita
 

Házasságfelkészítő pároknak

sad-man-asking-woman-s-pardon.jpg

1.

Nem alapozzák meg a párok a kapcsolatukat már a legelején, értékendjük tisztázásával, egyéni és közös céljaik összehangolásával, a másik személyiségének, egyéni szükségleteinek és igényeinek megismerésével, elfogadásával, a kommunikáció és a hétköznapi szokások összehangolásával.

excited-man-black-denim-jacket-chilling-with-girlfriend-outdoor-portrait-happy-couple-expl

2.

Öntudatlanul, önismeret nélkül lépünk bele kapcsolatainkba. Ez szinte kivétel nélkül mindenkivel megtörténik. A kérdés az, hogy később vesszük-e a fáradtságot és fektetünk a saját önismeretünkbe, vagy hagyjuk, hogy a régi érzelmek, sémák, szülői csomagok rángassák viselkedésünket, írják meg helyettünk párkapcsolati sorsunkat és szép lassan távolítsanak el egymástól, láthatatlanul.

sad-couple-sitting-bed.jpg

3.

Nem tanultunk meg az érzelmeinkről, szükségleteinkről úgy kommunikálni, hogy azt a másik önvédelem és/vagy támadás nélkül fogadni tudja. Nem tanultuk meg az érzelmeinket, nem ismerjük valós szükségleteinket és nem ismerjük az én-kommunikáció (asszertivitás), érzelmi kommunikáció fogalmát, ami az egyetlen hatásos módszer, ha meg akarjuk értetni magunkat párunkkal, másokkal.

Mit tehetünk, ha élethosszig boldogan akarunk élni a házasságunkban és komolyan gondoljuk a holtomiglan, holtodiglan fogadalmunkat?

bottom of page