top of page

Új évszázad, új klíma, új civilizáció – Beszámoló

A Magnet Közösségi Ház szolgált helyszínül a New Century, New Climate, New Civilization nevű eseménynek. A műsort Lakatos Zsófia nyitotta meg. Felvezetőjében arra a kérdésre kereste a választ, hogy mit hagyunk örökül utódaink, számára.


Mielőtt arra kérdésre keresnénk a választ, hogy változtathatunk-e a klímaváltozás önmagában is szélsőséges megközelítésein, meg kell vizsgálnunk annak kérdését is, hogy a rendelkezésre álló eszközök, úgy mint az európai és globális intézményrendszer képes-e, mi több, résztvevői hajlandóak-e foglalkozni az éghajlat változás megfékezésével, de legalábbis lassításával.

A Magnet Közösségi Ház szolgált helyszínül a New Century, New Climate, New Civilization nevű eseménynek. A műsort Lakatos Zsófia nyitotta meg. Felvezetőjében arra a kérdésre kereste a választ, hogy mit hagyunk örökül utódaink, számára.


Egyesületük jelmondata Carlos Castanedától származik: „Egyetlen egyszerű baj van veled – azt hiszed, hogy bőven van időd.”


Sági Mária, pszichológus, a Budapest Club tudományos igazgatója elmondta, hogy Budapest Talk céljának az új generációk, a fiatalok megszólítását tekinti.

Beszélt továbbá a fenntarthatóság és a tudatos élet összefüggéseiről. Példának az egészséges étkezésre, a test, a szellem és a lélek egészégére mutat rá.


„A tudat határoz meg mindent. Az, hogy milyen tudattal közelítünk meg egy problémát.”


Ezt követően Palkó Zsolt László Ervin „A halhatatlan tudat” című könyvét ismertette. A Szerző a tudomány és a spiritualitás békés összeférhetőségét igyekezett megmutatni. Tudat és környezetvédelem párhuzamairól szóló gondolatait emelte ki támába vágó vonalként.

László Ervin tagja annak a tudományos közösségnek, akik először hívták fel a figyelmet a globális problémákra. Mindezt 1972-ben. Olyanokkal dolgozott együtt e célért, mint Mihail Gorbacsov, vagy épp a Dalai láma.


Palkó természetfeletti erőkről szóló tapasztalataival fűszerezte meg ajánlóját. A független tudat viszonyát is pedzegette. Szó esett továbbá a paradigmaváltás jelenségéről, valamint a nem mérhető jelenségekről. A megváltozott tudatállapotot annak spirituális oldaláról megközelítve igyekezett szemléltetni. A megtapasztalás, mint belső út része…


Ezt követően kerekasztal beszélgetésre került sor Bombera Krisztina vezetésével. Az újságíró azzal a kérdéssel fordult László Ervinhez, hogy hogyan igyekszik a szkeptikusokat meggyőzni a korábban említett paradigmaváltás szükséges voltáról?


A tudományfilozófus meglehetősen modern hasonlattal a kvantumvilágot hozta fel példaként, ahol, mint mondta nincs anyag csak bizonyos komplex rezgések és alapszintű információk.

Bolygónk és mentális állapotunk összefüggései kapcsán a politikai szereplők, vagy inkább celebek elégtelen viselkedése kapcsán fejezte ki aggályait Faragó Tibor, környezetkutató.


Vígh Péter (holnapelőtt.hu) kitért Greta Thunberg, aktivista tevékenységének jelentőségére és mérlegre állította a döntéshozók magatartásával kapcsolatban.


Bolla Anita, a közösség erejében rejlő húzóerőre hívta fel a figyelmet. A gondolkodásmód megváltoztatását tudományos szemszögből a neuronháló átrendezésében látja; ez a neuroplaszticitás.

„Mindnyájan egy csónakban ülünk” László Ervin tanácstalan abban a kérdésben, hogy elértük-e a kritikus pontot, vagy még visszatáncolhatunk egy esetleges katasztrófától. Ugyanakkor a tudatosság, a fenntarthatóság fontosságát hangsúlyozta.



„Nem fekete-fehér játékról van szó.” Faragó szerint kevés időnk van megfelelő erőforrásokat találni. Újragondolni az újrahasznosítást.


Vígh Péter a klímaszkepticizmus problematikáját járja körül; hogyan fejlődött a teljes tagadástól az elbizonytalanító retorikáig a jelenség. A nagyobb cégeknél csak a nemzetközi, egységes korlátozó törvények működnek. Ehhez pedig fogást kell találni a politikai szinten.


Bolla Anita a negatív hírek és a hárítás ellen pozitív hírek fontosságát emelte ki.

A kozmikus folyamat része, ahogy élünk, és amit megélünk. Az új generációk felfogása reményre adhat okot. László Ervin utolsó gondolataival záródott a kerekasztal beszélgetés.



Forrás: cornandsoda.com


Keresztes-Bolla Anita

Mentálhigiénés szakember, művészetterápiás coach, női mentor, párkapcsolati tanácsadó, klímanagykövet



coaching, párkapcsolati tanácsadó, mentálhigiénés szakember, lifestyle coach, önismeret, Alkotó Királynők, házassági tanácsadás, önismereti csoportok, önfejlesztés, életviteli tanácsadás, párkapcsolati coach, művészetterápia, ReconnAction



9 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page